Lähikoulu linkkimatkan päässä

Jyväskylän steinerkoululla ollaan lähdetty määrätietoisesti vähentämään koulun arkeen liittyvää ympäristörasitetta ja samanaikaisesti lisäämään oppilaiden aktiivista liikkumista. Aiemmin on toteutettu muun muassa ruokahävikkikampanjaa, kierrätystoimintaa ja viety koulutunteja luontoympäristöön. Jatkossa ajatuksena on, että oppilaat pääsevät suunnittelemaan osana opintojaan keinoja, joilla voidaan vähentää sekä koulun, että myös laajemmin ympäröivän yhteiskunnan päästöjä ja kulutusta. …

Silloin kun minä olin steinerkoulussa – entisen oppilaan kirjoittama blogiteksti kouluajoistaan

Steinerin käyminen oli hyvä kokemus ja valmistuin sieltä noinkymmenen vuotta sitten. Verratessa tuttujen kokemuksiin muistakouluista, steinerkoulussa oli rauhallista, ja opetus hyvällä tavallaerilaista. Eritoten se tulee aina esille, miten paljon enemmänsteinerissa pääsi tekemään käsillä verrattuna muihin kouluihin. Seilmeni eniten omien oppivihkojen kirjoittamisessa, joita tuli itsekinkirjoitettua vuosien aikana varmasti lähemmäs sata.Puhtaaksikirjoittaminen, ja …

Miksi valita Jyväskylän steinerkoulu? – Vanhempien kokemuksia

Koulun vaihtaminen ja uuden koulun valinta on usein merkittävä päätös perheille. Monet perheet ovat viimeisen kolmen vuoden aikana tällaisen valinnan tehneet vaihtaessaan lapsensa Jyväskylän steinerkouluun. Tähän blogikirjoitukseen olemme koonneet lokakuussa 2023 tehdyn kyselyn tuloksista vanhempien ajatuksia ja kokemuksia tästä päätöksestä sekä heidän näkemyksiään siitä, mikä tekee Jyväskylän steinerkoulusta ainutlaatuisen. Kysely …

Puulajipuistomme Keski-Suomen vuoden 2023 maisemateoksi!

Viime keväänä Mono-viikolla järjestetty koko koulun puulajipuiston istustupäivä on varmasti jäänyt koulumme oppilaiden mieliin. Päivän aikana koulumme naapurissa sijaitsevalle vanhalle peltoalueelle istutettiin yhteensä kolmisenkymmentä puuntainta ja pensasta. Puulajipuisto, eli arboretum, on yksi koulullamme pyörivän Oivalluksia oppimisympäristöissä -projektin ideoista uusien oppimisympäristöjen luomisesta ja käyttöön otosta.  Puupuiston tarkoituksena on luoda monimuotoista luontoa tukeva …

Terveisiä Sateenkaaresta

Kesäiset terveiset koululta! Tällä kertaa blogia kirjoittelen minä, Kerttu Patteri. Olen koulullamme ohjaajana yhdessä Joonaksen ja Maritan kanssa, ja vastaan iltapäivätoiminta Sateenkaaren touhuista. Kesäkuu on ohjaajalle vallan sopivaa aikaa muistella kulunutta lukuvuotta, tuuletella ja pestä leluja ja välineitä sekä suunnata ajatukset jo kesän jälkeen häämöttävään Sateenkaaren toimintavuoteen. Sateenkaaren toimintahan on …

Muistoja Monoviikolta

Vietimme toukokuun toisella viikolla koulullamme perinteistä Monoviikkoa. Tänä vuonna monoviikon ohjelmiston oli perinteistä poiketen suunnitellut Oivalluksia oppimisympäristöissä -hankkeen väki, ja oivallusten viikkohan siitä sitten tulikin.   Viikon kantavana ajatuksena oli, että mahdollisimman suuri osa viikosta oltaisiin ulkona ja koulun lähiluonnossa. Tämä tavoite toteutuikin upeasti ja saimme viettää koko viikon aurinkoisessa tai …

40 VUOTTA PÄHKINÄNKUORESSA

Jokainen maailman yli 1200 steinerkoulusta on perustettu vanhempien aloitteesta, ihan niin kuin ensimmäinen steinerkoulu aikanaan Stuttgartiin,  Waldorf-Astoria –tehtaan yhteyteen, vuonna 1919. Niin myös Jyväskylän steinerkoulu 40 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi kannattaa muistella hieman menneitä.  Jyväskylän steinerkoulun ylläpidosta vastaava Jyväskylän Seudun Rudolf Steinerkoulun kannatusyhdistys perustettiin 10.2.1983 ja koulu alkoi saman vuoden …

Koulumme ruoka

Kouluruoka herättää nykyään paljon keskustelua. Puhutaan sen terveellisyydestä, monipuolisuudesta, siihen käytetyistä vähäisistä resursseista sekä ruokailun opetuksellisesta ja kasvatuksellisesta tehtävästä. Samaan aikaan, kun suomalaiset vanhemmat ovat kiitollisia ilmaisesta koulussa tarjottavasta ruoasta, on yhä useampi lapsi ja vanhempi alkanut kritisoimaan kouluruoan laatua ja terveellisyyttä mm. ruokaan lisättyjen sokereiden, kovetettujen kasvirasvojen sekä useiden …