Muistoja Monoviikolta

Vietimme toukokuun toisella viikolla koulullamme perinteistä Monoviikkoa. Tänä vuonna monoviikon ohjelmiston oli perinteistä poiketen suunnitellut Oivalluksia oppimisympäristöissä -hankkeen väki, ja oivallusten viikkohan siitä sitten tulikin.  

Viikon kantavana ajatuksena oli, että mahdollisimman suuri osa viikosta oltaisiin ulkona ja koulun lähiluonnossa. Tämä tavoite toteutuikin upeasti ja saimme viettää koko viikon aurinkoisessa tai puolipilvisessä säässä ja edellisen viikon viileät ja sateiset ilmat väistyivät juuri parahiksi. Vietimmekin viikon mittaan keskimäärin 2-3 tuntia päivässä ulkona.  

Viikko sisälsi linturetkiä, pyörällä kouluun -päivän, roskapäivän, arboretumin ja syötävän metsäpuutarhan istutuspäivän sekä metsäretkipäivän. Kaikkiin päiviin oli sisällytetty myös erilaisia ja eri oppiaineisiin liittyviä tehtäviä. Esimerkiksi roskienkeruupäivänä eri ikäluokat miettivät roskien lähi- ja kaukomatkoja tutkimalla keräämiensä roskien alkuperää ja mahdollisia kyseisten tuotteiden myyntipaikkoja karttoja apuna käyttäen. Pyörällä kouluun päivänä pidettiin pyöräretkiä, ajotaitorataa ja sitten pohdittiin ja suunniteltiin mahdollisimman hyviä pyöräily-ympäristöjä eri ikäisille ja eri vuodenajoille.  

Kohden pelattavia kouluympäristöjä 

Yksi viikon kohokohdista oli ysiluokkalaisten muille luokille suunnittelemat ja toteuttamat pelit, jotka pohjautuivat lähialueeseen ja joissa hyödynnettiin myös lähialueen karttaa. Ysiluokkalaiset suunnittelivat pelit ikäryhmät ja oppimistavoitteet huomioiden ja ohjasivat pelit eri luokille. Pienimmät oppilaat liikkuivat koulun lähiympäristössä ja isommat kävivät seikkailemassa kauempanakin. 

Puulajipuiston istutukset alkoivat 

Torstaina aloitettiin myös puulajipuiston ja syötävän metsäpuutarhan istutukset koko koulun toimesta. Suhina oli kova, kun reilut 150 henkeä puuhaili koulun pihassa ja lähialueilla keräten risuja, kaivaen kuoppia, kuljettaen kasveja, multaa, soraa ja vettä, ja saaden samalla tärkeää oppia kasvien istutuksesta, kasvuolosuhteista ja -vaatimuksista.  

Aurinkoisen ja ulkoilu- ja tapahtumarikkaan viikon jälkeen kaikki siirtyivät raukeina viikonlopun viettoon. Tosin lauantaina kokoontui vielä perheitä jatkamaan puulajipuiston istutushommia talkoiden merkeissä.