Steinerkoulu on mahdollisuuksien maailma, jossa erilaisuus on rikkaus

Millaista steinerkoulussa opiskelu oikein on? Tämän tekstin on kirjoittanut vanhempi, jolla on paljon kokemusta steinerkoulusta.  

Hei,  

Olen Kirsi, 7 lapsen äiti. Jokainen lapsistani on käynyt steinerkoulua. Ensimmäinen aloitti koulun 2001 ja viimeinen aloitti vuonna 2020. 

Minun valintaani vaikuttivat vahvasti, se että koulu on pieni, jo ennen ensimmäisen syntymää törmäsin Steiner-aiheeseen, ja kun kouluun meno lähestyi, olikin meidän onneksemme steinerkoulu pienen polun päässä, ja se sitten matkan puolestakin valikoitui lapseni kouluksi. 

Vuotta myöhemmin aloitti Steinerin myös seuraava, molemmat heistä kävivät puolta vuotta lukuun ottamatta steinerkoulua ylioppilaaksi asti. Tauko johtui muutosta toiselle paikkakunnalle työn puolesta. 

Muutaman vuoden välein lapsiani on steinerkoulun oppeihin päässyt aikavälillä 2001–2020, ja olen näistä vuosista todella kiitollinen. Minua kiehtoi ajatus ensinnäkin siitä, että luokat olivat joko pieniä tai kohtuullisen kokoisia. Opettajat ovat lähes koko kouluajan tuttuja. Kun koulu on pieni, on helpompaa havaita epäkohtia ja siten myös puuttua niihin.  

Minua äitinä kiehtoivat opetustapa ja pedagogiikka, kielten opiskelu, luovuus, runot, leikki, ”teemat”, teatteriesitykset ja jakso-opetus. Nämä kaikki muodostavat jatkumon, joka johtaa aina seuraavaan etappiin. Voisinpa kiteyttää vaikka näin, että steinerkoulussa oppii elämän taitoja tosi laajasti.  

Yksi valintakriteeri oli myös se, että jos vaikka työn puolesta joutuu muuttamaan toiseen kaupunkiin tai maahan, on helpompi siirtyä toiseen steinerkouluun, koska perusajatus on kouluissa sama.  


Hassua oli se, kun jatkuvasti törmäsin erilaisiin kysymyksiin: miten steinerit oppii, kun niillä ei ole kirjoja, onko steinerkoulu rikkaiden yksityiskoulu, onko steinerissä kokeita, miksi ihmeessä valitsit steinerkoulun… 

Valitsin steinerkoulun koska en halunnut lapsistani ”massatavaraa”, joille annetaan lyijykynä ja ruutuvihko… Steinerkoulu on mahdollisuuksien maailma, jossa erilaisuus on rikkaus 💕 


Vaikka en itse ole ollut mikään ”super” steiner-äiti, ja suurperheen sanelemana en ole päässyt kaikkiin vanhempainiltoihin, myyjäisiin tai talkoisiin, mutta muulla tavoin ja yhteys koulun kanssa on toiminut. Toivon, että myös jälkipolvet saavat mahdollisuuden käydä steinerkoulua. 

Joskus  männävuosina abirekassa oli teksti: 

Askartelemalla ylioppilaaksi..  Olisinpa itse saanut käydä steinerkoulun..