Erään vanhemman ajatuksia steinerkoulusta: turvallinen, hoivaava ja itsetuntoa kasvattava ympäristö

Hei lukijat! Halusimme jakaa kanssanne näin vuoden alkuun erään vanhemman pohdintoja koulun valitsemisesta ja hänen näkemyksiään steinerkoulusta. 

“Kun aloitimme koulunhakuprosessin viime kesänä, minulla oli tietty kuva steinerkoulusta sen perusteella, mitä ihmiset olivat siitä 80-luvulla puhuneet. Pian sen jälkeen, kun lapset olivat siellä aloittaneet, ymmärsin että koulun valintaprosessi perustuu Suomessa osin asuinpaikkaan ja osittain ympäristön oletuksiin ja paineeseen. Koska tulimme maasta, jossa steinerkoulun kaltaisista yksityiskouluista maksetaan tuhansia dollareita vuodessa, oli suorastaan shokeeraavaa, että tämä koulu olisi meille mahdollinen. Heitin omat ennakkoluuloni narikkaan ja menimme vierailulle koululle. 

Pienet ryhmäkoot ja kyläkoulumainen ilmapiiri vakuutti meidät Jyväskylän steinerkoulussa. Se, että koulukiusaaminen on erittäin harvinaista moisessa ympäristössä, teki myös vaikutuksen. Se, että lapset oppisivat ilman kirjoja, kuulosti mielenkiintoiselta, ja koulun menestystarinat tekivät valinnasta helpon. 

Mikä tässä prosessissa on kaikista eniten yllättänyt, on se, että Jyväskylän steinerkouluun ei ole älytöntä tunkua. Amerikkalaisesta näkökulmasta tämä mahdollisuus on tuhansien dollarien lahja meidän lapsillemme, jotka on otettu lämmöllä vastaan ja joille Suomen kielellä oppiminen ei ole koitunut haasteeksi.

Lasten aloitettua koulun steinerkoulussa ymmärsin pian, kun kerroin asiasta muille, että ihmisten ennakkoluulot ”tavallisesta” poikkeavaa kohtaan ovat sisäänrakennettuna ja opittuja. Itse olisin varmasti ollut samassa tilanteessa, jos en olisi hypännyt tähän yhteiskuntaan ulkopuolisena ilman mitään paineita. 

On ollut ilo katsoa omia lapsia kirjoittamassa ja kuvittamassa omaa Kalevalaa ja piirtämässä kasviopin kirjoja. 

Tämä kouluvalinta on ollut meidän perheellemme yksi suurin plussa Suomessa asumisessa, ja suosittelen Jyväskylän steinerkoulua kaikille niille, jotka haluavat turvallisen, hoivaavan ja itsetuntoa kasvattavan ympäristön lapselleen. “ 

Tervetuloa tutustumaan, ja heittämään ennakkoluulot narikkaan, Jyväskylän steinerkouluun! 

Olemme mukana kaupungin kouluhaussa, joka alkaa 20.1.